Translate

marți, 23 februarie 2010

Cum recunoaştem un ulei esenţial veritabil?


  -->
Scriu despre asta pentru că mi-am dat seama de curând că 80% din asa zisele uleiuri esenţiale de pe piaţă de la noi sunt contrafăcute, sunt falsuri. Şi când spun falsuri mă refer la faptul că majoritatea uleiurilor esenţiale conţin solvenţi sintetici. Sau mai rău, nici măcar nu au în compoziţie ulei esenţial ci doar compuşi chimici „identic naturali”. Şi oarecum era de aşteptat dacă stăm să ne gândim că pentru producerea a câţiva ml de ulei de trandafir este nevoie de câteva sute de kg de petale... Din moment ce sunt dizolvate înseamnă că acel ulei nu mai şi-a mai păstrat nici una din proprietăţile sale de la început. Este doar un lichid uleios cu un miros „drăguţ”. 

In plus, uleiurile esenţiale nu se folosesc NICIODATĂ pe cale internă decât cu acordul unui medic specializat
Câteva criterii după care să ne ghidăm atunci când cumpărăm uleiuri esenţiale: 

1. Pe etichetă trebuie să fie menţionate ţara de origine a plantei din care s-a extras uleiul esenţial precum şi denumirea ştiinţifică a plantei.(puteţi da un search înainte să îl cumpăraţi ca să fiţi siguri că e alegerea corectă)
2. Dacă uleiul este certificat organic puteţi avea încredere maximă în el. Cine şi-a permis să certifice uleiurile ca fiind organice, cu siguranţă nu comercializează rebuturi. Sau cel puţin aşa ar fi normal.
3. Dacă folosiţi uleiul pentru reţete cosmetice, încercaţi să evitaţi amestecurile de uleiuri gen: lavandă plus santal, lămâie plus portocala, etc ambalate in aceeasi sticluta;
4. Cumpăraţi doar uleiuri care sunt ambalate în sticluţe închise la culoare.
5. Fugiţi cât de repede puteţi de producătorii care vând toate uleiurile la acelaşi preţ sau preţ asemănător. Cu siguranţă sunt contrafăcute sau diluate cu alte uleiuri sintetice. Folosiţi aceste uleiuri doar pentru vaporizatoare sau în produsele de curăţat, în locuri unde nu vin în contact direct cu pielea, părul.
6. Puneţi întrebări producătorului despre originea plantelor, procesul de producţie.

Uleurile esenţiale pure au fost dintotdeauna scumpe datorită proprieţăţilor sale medicinale şi cosmetice extraordinare. Este alegerea fiecăruia dacă le foloseşte sau nu. Dar dacă o face, s-o facă cu discernământ cu uleiuri de calitate.